top of page
Ara
  • sanliua

Aktif Kanser Tedavisi Sırasında Egzersiz: Yeni ASCO Kılavuzu

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO), yetişkinlerde aktif kanser tedavisi sırasında egzersiz, diyet ve kilo yönetimi konusunda yeni bir kılavuz yayınladı.


Ana onay, onkoloji sağlayıcılarının, tedaviyle ilişkili yan etkileri azaltmak için, iyileştirici amaçla aktif tedavi gören hastalara aerobik ve direnç egzersizi önermesiydi.


Klinisyenler ayrıca akciğer kanseri ameliyatı geçirmesi planlanan hastalar için ameliyat öncesi egzersiz önerebilir.


İkinci bir önemli nokta, diyet değişiklikleri için geçerlidir. Kılavuz, belirli diyetler için veya bunlara karşı bir öneriyi desteklemek için yeterli kanıt olmadığını belirtmektedir. Aktif kanser tedavisi sırasında kilo vermeye veya kilo alımını önlemeye odaklanan kasıtlı müdahaleleri desteklemek için de yeterli kanıt yoktur.


Boston, Massachusetts'teki Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nden MD ve kılavuzun eş başkanı Jennifer A. Ligibel, "Tedavi süresi boyunca, kanserli birçok hasta yaşam tarzlarında doktor tarafından önerilen değişiklikler yapmak istiyor" dedi. uzman paneli, ASCO Daily News'de yorum yaptı. "Gerçekten umduğumuz şey, bu kılavuzun onkoloji kliniğinde bu tartışmayı ve eylemi teşvik etmesine yardımcı olmasıdır."


Kılavuzlar, 16 Mayıs'ta Journal of Clinical Oncology'de çevrimiçi olarak yayınlandı.


Kılavuzlar özellikle şu anda aktif tedavi görmekte olan kanserli hastalara odaklanmaktadır ve yayınlanmış literatürün sistematik bir incelemesinden sonra multidisipliner bir uzman paneli tarafından hazırlanmıştır. Yalnızca randomize kontrollü çalışmalardan elde edilen veriler dikkate alındı.


ASCO paneli, belgenin "yetişkin hastalara kanser tedavisi sırasında egzersiz, diyet ve kilo yönetimi konusunda rehberlik sağlamada önemli bir adımı temsil ettiğini" sonucuna varıyor. "Özellikle diyet ve kilo yönetimi için kanıt temeli eksikliği, sonuçta yapılan önerilerin sayısını sınırlasa da, panel, sistemik tedavi ve radyoterapi alan hastalar için kanser tedavisine ve potansiyel olarak ameliyat öncesi ortamda egzersizin dahil edilmesini önerdi."


Fiziksel aktivite

Yazarlar, fiziksel aktivite tavsiyesini desteklemek, aktif tedavi sırasında egzersiz müdahalelerinin yorgunluğu azalttığını, kardiyorespiratuar zindeliği, fiziksel işlevi ve gücü koruduğunu gösteren kanıtlardır. Bazı hasta grupları arasında aktif tedavi sırasında egzersiz yapmak yaşam kalitesini iyileştirebilir, anksiyete ve depresyonu azaltabilir.


Yazarlar, tedavi sırasında egzersizle ilişkili yan etki riskinin düşük olduğunu da ekliyor. Ancak kanser kontrol sonuçlarını veya tedaviyi tamamlama oranlarını iyileştirmek için tedavi sırasında egzersiz lehinde veya aleyhinde tavsiyede bulunmak için yeterli bilgi yoktu.


Yeterli kanıt, hastanede kalış süresini ve postoperatif komplikasyonları azaltmak için akciğer kanseri ameliyatı geçiren hastalarda ameliyat öncesi egzersizin önerilmesini desteklemektedir. Ancak yazarlar, aynı faydaların mide-bağırsak veya genitoüriner kanserler için karın ameliyatı geçirenler için belirgin olmadığını söylüyor.


Diyet Kanıtları Spesifik Değil

ASCO paneli, diyet için, yaşam kalitesi, tedavi toksisitesi veya kanser kontrolü ile ilgili sonuçları iyileştirmek için belirli diyet türlerini önermek için şu anda kanıtlar yetersizdir. Bu, ketojenik veya düşük karbonhidratlı diyetler, düşük yağlı diyetler, fonksiyonel gıdalar veya oruç tutma gibi müdahaleleri içerir.


Ayrıca ASCO paneli, aktif tedavi sırasında kanserli hastalarda enfeksiyonu önlemek için nötropenik diyetleri (özellikle çiğ meyve ve sebzeleri hariç tutan diyetler) önermediğini belirtmektedir.


Genel popülasyonda obezite, bir dizi kanser türü riskinin artmasıyla bağlantılı olsa da, panel, kanser tedavisi sırasında kilo yönetimi müdahalelerini değerlendiren az sayıda randomize kontrollü çalışma olduğuna dikkat çekiyor. Bugüne kadar yürütülen çalışmaların çoğu küçük gruplara sahiptir, birincil sonlanım noktası olarak kilo kaybı olmuştur veya değerlendirilmiş fizibilite vardır, ancak kilo kaybının hasta tarafından bildirilen veya aktif tedavide olanlar arasında diğer sonuçlar üzerinde ne gibi etkileri olabileceği belirsizliğini korumaktadır.


Genel olarak, kanıtlar kanser tedavisi sırasında kasıtlı kilo kaybının mümkün olduğunu göstermektedir (en azından meme kanseri ve muhtemelen prostat kanseri olan hastalarda), ancak bunun önemli bir fayda sağladığına dair sınırlı kanıt vardır.




J Clin Oncol. 16 Mayıs 2022'de çevrimiçi yayınlandı. Tam metin

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KANSER TARAMA KLAVUZU

Tarama testleri, kişide herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce kanseri tespit etmek için kullanılır. Tarama genellikle ön kanserlerin ve kanserlerin yayılma şansı olmadan erken tespit edilmesine ve

MEME KANSERİ TEDAVİSİNDEKİ YENİLİKLER

Özellikle metastatik meme kanseri alanında önemli gelişmeleri içeriyor. Yeni hedefli tedaviler, kemoterapi ihtiyacını azaltarak hastalığı kronik bir hale getirebilme potansiyeline sahip, özellikle hor

Akciğer kanseri tedavisinde yeni gelişme

Osimertinib, Ekson 20 Eklemesi Dışında Yaygın Olmayan EGFR Mutasyonlarını Taşıyan Metastatik KHDAK'li Daha Önce Tedavi Görmemiş Hastalarda Umut Verici Aktivite Gösteriyor Çok merkezli, açık etiketli,

bottom of page